sobota 11. ledna 2014

DRDGOLD Ltd. - zajímavý těžař zlata z Jihoafrické republiky

    Společnost DRDGOLD Ltd. (NYSE: DRD) se považuje za světového leadera ve zpracování hlušiny po dřívější těžbě zlata  (surface gold tailings retreatment). Akcie společnosti, která se chlubila nízkými náklady na těžbu, se však spolu s ostatními těžaři zlata a zvláště jihoafrickými propadla na roční minima. Za poslední měsíc se akcie pohybovala v rozmezí 3,16 $ - 4,52 $. I v prostředí razantního pádu ceny zlata však společnost vyplatila v březnu a říjnu loňského roku dividendu. Je otázkou, zda výši dividend v novém roce udrží či zda jako jiní těžaři výplatu dividend pozastaví.

     Firma se snaží zvýšit množství zlata získávaného z hlušiny investicemi do nanotechnologií. Hospodářské výsledky firmy jsou ale stejně jako u ostatních jihoafrických společností ohrožovány stávkami zaměstnanců, jak jsme tomu byli svědkem na podzim loňského roku, kdy stávkovalo na 600 zamětnanců DRDGOLDU z klíčového provozu Ergo. Pozitivní zprávou  ze stejného období pak byl nákup akcií společnosti jejím šéfem Danielem Johannesem Pretoriusem.

    Současný pád ceny zlata způsobil, že akcie zlatých těžařů investory netáhnou. Jihoafrická republika navíc představuje sama o sobě riziko pro investory, a to jak pro své politické, právní a sociální prostředí s nemalými problémy, tak i pro nestabilní dodávky elektrické energie, které sužují tamní ekonomiku. A tak si počkejme na další hospodářské výsledky, které budou zveřejněny v úterý 11. února tohoto roku.



Žádné komentáře:

Okomentovat